BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, December 9, 2008

::RESEPI IKAN PAIS::

Ikan Pais

Pais

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung
  • * 4 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • 5 sb lada boh
  • 3 sb air asam jawa
  • 2 sb santan pekat
  • sedikit garam, gula n perasa
  • daun pisang n lidi utk bungkus

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
  2. Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
  3. Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
  4. Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
  5. Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan. Sedap mkn panas2 ngan nasi putih.

3 comments:

Aishah Yusri said...

sedap yer....akak nk try lah weekend nih........menyelerakan..nanti nak g figtree. beli ikan.......so yummy..thanx fida....

Ruhie haFieda said...

hehehee...juz for remind myself......buku respi bergerak..huhuhu...dah nak jadi bini org masak pun tah paper

Anonymous said...

HA.. itu la dulu suruh belajar masak x nak.... tgk macm yana ni... cakap j nak makan ape... hee..hampeh... jap2 cari buku resepi.......kui...kui..


Yana Spupu Hang