PUDING COKLAT DIANA
BLACK FOREST TRIFLE
Bahan A
2 paket chocolate swiss roll
1 tin black cherries
Bahan B
Custard Cream
1 tin susu cair
2 1/2 tin air (guna balik tin susu tadi)
2 telur kuning
1 cawan tepung kastad
2 Tb cocoa powder
1 cawan gula
1 tsp vanilla esen
atau
100g instant custard
200-300ml milk
1 1/2 Tb cocoa powder/melted chocolate
Bahan C
200-250ml Rich cream
Bahan D
red cherries/ strawberries
chocolate curls/ grated chocolate/melted chocolate
1. Potong swiss roll dalam 1 1/2 inci dan susun dalam bekas.
2. Guna syrup dari tin black cherries dan sprinkle atas swiss roll, biar basah. then susun atau campakkan black cherries atas swiss roll tu.
3. Bahan2 untuk custard cream boleh buat awal dan simpan. campurkan semua bahan, kacau guna hand whisk dan masak, nak selamat double boil, biar api perlahan sampai pekat dan didih. kalau pekat sangat, tambah air dalam 1/2 cawan coz custard ni sepatutnya lembik sikit. Biar sejuk sikit.
4. Pukul whip cream tadi jangan sampai stiff sangat. ambil dalam 11/2 cawan dan masuk dalam custard tadi, kacau sebati utk dpt creamy effect cam ice cream, then tuang atas black cherries.
5. Balance whip cream tu tuang atas custard dan chillkan dalam peti sekurang2nya 6 jam, overnight lagi bagus....ingat cover dgn cling wrap, kalau tak cream tu akan crack.
6. Before hidang baru tabur red cherries/ strawberries dengan chocolate kat atas atau drizzle melted choc pun sedap...
0 comments:
Post a Comment