BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, December 9, 2008

::Resepi kerabu pucuk paku::

KERABU PUCUK PAKU

KERABU PUCUK PAKU

Bahan
2 ikat pucuk paku
1 cawan taugeh [basuh dan toskan]
sedikit carrot [parutkan/sagat panjang]
1/2 cawan kelapa goreng [mesinkan]
1 labu bawang besar [hiris]
6 biji limau kasturi [ambil jus]
1 s/b sos ikan
gula

Sambal [mesinkan/tumbuk]
5 biji cili merah
6 biji ciliapi
2 sm belacan
2 s/b ikan bilis
1 s/b jus asam jawa

Cara
1. Pucuk paku diambilkan daun hijau sahaja. Basuh dan rebuskan dengan sedikit garam sehingga lembut. Toskan
2. Gaulkan semua bahan sambal dan sayuran.
3. Rasakan masin dan masamnya.
4. Hidangkan.

NOTA:
Taugeh dan carrot sagat tidak perlu direbus/celur supaya mendapatkan kerangupan sayur itu.

0 comments: